Als je vrede wilt, zoek haar…

Als je vrede wilt, zoek haar dan in je eigen binnenste. Ik zie dat je gedachten nog vol zijn van boosheid, leg ze maar neer tussen de zachte bloemen. Houd niet tegen, dat je helm die zo stevig op je hoofd stond nu tussen de paardenbloemen ligt, als lag zij daar altijd al, en je schouders die eens de kolf van een geweer droegen strelen nu bloemkelken.

Ik zie dat dezelfde vingers die het magazijn met kogels vulden nu de zachte vacht van veulens zoeken en je wangen die lang geen tedere vingers voelden raken de steel van bloemen die de geur van kruitdamp doen vergeten. Je ogen die onrustig en paraat de horizon aftuurden blijven nu verwonderd hangen op wollige schapenruggen.

Als je vrede wilt, zoek haar dan in je eigen binnenste. Zwijgen moeten bommen en blinde schoten. Er is een gezicht waarop jouw schieten was gericht. Laat zijn contouren langzaam scherper worden in je binnenste, nee niet schieten! Lijken zijn gelaatstrekken niet verdacht veel op de jouwe? Ook jij hebt zulke nieuwsgierige ogen, zulke vriendelijke lippen.

Herken dat het beeld waarop jij schiet geen ander is dan je eigen spiegelbeeld. Het slachtoffer is nooit een ander dan jouw ziel. Het slachtoffer is het diepe, oneindige leven dat in ons woont. Kijk eens goed in de ogen van wie voor je ligt, met pijnlijke groeven in het vermoeide gezicht. Zijn dat niet jouw rimpels in zijn ooghoeken?

Ik zie dat jouw hand de zijne zoekt, dat je één voor één zijn gehavende vingers streelt. Leg jullie handen nu samen in het gras, als een bloemenkrans, door een kind geregen. Wees nu dat kind. Kijk naar jullie vermoeide voeten. Leg je uniformen in het gras. Kijk naar hoe het gras met tedere precisie naar het genezende zonlicht groeit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: