De allerdiepste dingen

Er is in het diepste van je gedachten een zachtheid die aan lenteregens denken doet, als de velden met prille voorjaarsbloemen gewassen worden met milde haast onhoorbare stromen, zoals een moeder met haar pasgeboren baby doet. Zo mild en schoon zijn de gedachten die uit de diepe bronnen van je wezen opstijgen, ze laten geen wasem na op ruiten of een geur waarvoor je de ramen openzetten wil.

Er zijn gedachten waarvan je weet dat ze van ieder streven ontdaan zijn, ieder verlangen naar meer of anders is vreemd aan ze. Ze zijn kraakhelder als bergstromen die uit koele meren het dal opzoeken. Diep in je zijn bronnen waarvan geen kaarten zijn, er kwamen wel reizigers terug en in hun ogen stond een vreemde muziek, en ieder die haar probeerde te beschrijven vond zelf nieuwe klanken in zijn binnenste.

We zeilen in felgekleurde bootjes over de dingen die in hun eigen diepe wezen verzonken zijn, we zijn vergeten dat er een tijd van rijpen is. Er zijn ook reizen nodig, voordat een gesproken woord je hart bereikt. Soms lijkt het me, dat de allereerste dingen, het allerprilste licht dat de eerste dag bescheen, nu pas de ramen van mijn hart bereikt, ik zou anders niet weten wat dit stille blinken is dat mijn ziel verlicht.

Er zijn dagen dat een leeg strand en een zee zonder wind voldoende voedsel voor mijn wezen lijkt, en dat ieder doen een overdrijving lijkt van rusteloze lieden. Er zijn uren dat de klanken die in mijn binnenste ruisen ieder streven met milde verbazing aanzien, en dat ieder pogen een tedere glimlach krijgt. Er zijn minuten dat ik volmaakt tevreden naar het dansen van stofjes in het zonlicht zie.

De mens heeft zich van de dingen ver verwijderd. Als een reus wandelt hij door de wereld en raakt van de dingen slechts de oppervlakte aan. Hij bouwt zijn dromen zoals een kind met blokken speelt. Maar in hem stroomt een eeuwenoude rivier die hem soms in onrustige nachten wakker houdt. Heel soms gebeurt het, dat hij ontwaakt, en ziet dat zijn handen, bevrijd van vele taken, in koel en vredig maanlicht baden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: