Het fluisterzachte zingen

Er is op alle wegen een fluisterend zingen. Wie het hoort hem vergaat het zoals wateren die plots stromen gaan. Hij valt klaterend in rimpelloze meren waar wuivende bloemen langs zacht glooiende oevers staan. Er is een vreemd neuriën in de bomen, wie het eenmaal heeft vernomen hij houdt vaak stil in tuinen en legt zijn donkere handen tegen stammen die met eeuwenoude takken ruisen.

Er is in alle dingen een stil verbazen. Wie eenmaal in deze stilte is afgedaald heeft immer een vreemde glimlach in zijn mondhoeken staan. Hij weet dat op stormgeweld en regen altijd tere klanken volgen die als libellen opstijgen uit stilstaande sloten. Het is uit stilte dat de mooiste liederen ontstaan. Schoonheid gedijt daar waar niemand haar verwacht.

Er zijn geen dingen zonder zin. In ieder bestaan spelen zich kleine raadselen af die je niet zien maar wel vermoeden kunt, zoals een kind dat laat op bed ligt een speeldoosje hoort maar de bron niet kent vanwaar de klanken zijn hart verheugen. Het voelt een geluk opwellen dat de duidelijker vreugdes van de dag vergeten doet en vermoedt dat de wereld vol vreemde wonderen is.

In alle dingen verscholen is een fluisterend zingen. Men zou de zee in zijn handpalm moeten nemen. Men zou de zon in zijn armen moeten wiegen. Men zou helemaal stil moeten worden. Onder het krassen van meeuwen is een andere muziek te horen, een donker stromen dat buiten alle eeuwen staat. Onder het blaten van schapen wachten symfonieën. 

De grootste daad is een vredig ademen van dieren in het ochtendlicht. De grootste daad is een hand die brood smeert op een keukenblad, een boer die de wol van schapen scheert. Er is een klank die alles samenvat. Achter vele woorden is een eindeloze stilte, zoals kralen verspreid in ‘t donker liggen maar zodra hetzelfde licht over hen heen glijdt ze elkaar in vele fonkelingen vinden. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: