Het visioen van de nieuwe aarde (31)

Zie je de tederheden niet? Er is een zon die knikkebolt, er zijn bomen die als kinderen langs de kade staan, er zijn honden die met natte haren uit sloten rennen – met grijnzende bekken schudden ze vlekken in je nette broek. Nee! roep je nog, maar je weet dat het leven ongemakkelijkheid niet schuwt, en je wilt dit alleen niet omdat je de volgende stap al ziet: op je knieën in het weiland, drinkend uit zonverlichte sloten. 

Je wilt het ware leven stiekem niet, wat zou je immers doen als jouw ogen twee brandende toortsen waren in het duister van de wereld, als de volken bevrijding naar je schreeuwden en jij de sleutel van ieder kamp en iedere cel in je handen had? Zou je het aankunnen, de wereld uit haar lijden te bevrijden, zou je de tranen van zoveel miljarden wangen kunnen verwijderen? Vertel me eerst eens, waar is je eigen zakdoek?

Waar heb je jouw tranen eigenlijk opgeborgen, of rollen ze nog in kamers met gesloten deuren, hangt het behang soms vermolmd en opgekruld tegen de muren, zeg me eens, waar zijn je tranen? En wie van de dieren of mensen heeft jou laatst nog zien huilen, of heb je de openheid geschuwd die je van de daken schreeuwt? Kun je de wereld de echtheid die je verlangt tonen, of draag je het masker dat je verafschuwt? 

Zeg me eens, wat zou je doen, als je handen tot de sterren reikten? Wat zou je de wereld tonen om haar naar het licht te leiden? Ik geloof dat ik het weet. Ik zou haar de clown in het circus laten zien, de clown met de betraande wangen. Laat mij die clown in het circus zijn. Laat me de dansende bejaarde zijn op de brug, zijn benen als bloemstelen wuivend, zijn wandelstok naar de hemel opgericht, zijn ogen als toortsen brandend.

Er is een aarde die golft en leeft. Er zijn dromers en wandelaars. En jij loopt slapend of wakend door een wereld vol wonderen. Zie je de dieren, uitgestald als juwelen? Voel je hoe het bloed door je aderen stroomt? Voel je je krachtige polsslag in deze met sterren bezaaide nacht? Voel je hoe je hartslag de hartslag van de kosmos is? Voel je dat alles één ontzagwekkend wonder is? De nieuwe aarde wentelt zich in jouw schoot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: