Stop de ontmenselijking

In deze tijden, waarin op fysieke nabijheid straffen staan (1,5 meter!), en menselijk contact als een overtreding van de wet wordt beschouwd (het moet niet veel gekker worden), staat niets zo zwaar onder druk als de menselijkheid zelf. Mens zijn is zingen, mens zijn is dansen, mens zijn is lachen en omhelzen. Maar al deze uitingen van plezier zijn verdacht geworden. In een dergelijke sfeer geldt het uitstrekken van de hand als een verzetsdaad van jewelste.

De menselijkheid lijkt een belegerde stad, die elke dag met nieuwe wapens onder vuur wordt genomen: schotten en schermen, seinen en linten, mondkapjes en registratieformulieren. Of u hier even al uw gegevens wilt invullen. Komt u uit een gebied dat wij zojuist oranje hebben gekleurd, ga dan tien dagen in quarantaine. Maakt u zich over de waarheid vooral geen zorgen, deze pandemie is zeer goed geregisseerd.

In deze psychologische oorlog – want dat is het – is het tijd dat de mens wat terrein terug verovert. Hier volgen enkele tips. Het zijn niet meer dan schermutselingen bij de achterdeur, waar slechts een handvol soldaten staat opgesteld, maar hoeveel steden zijn er niet via verrassingsinvallen ten val gekomen? Allereerst: stop met afrekenen bij zelfscankassa’s. Herstel de kassière in ere. Praat over het weer. Vang haar glimlach op. Verbind.

Ten tweede: beperk het gebruik van social media. Ze hebben hun waarde, als alternatieve nieuwsbron, maar nergens word je menszijn zozeer leeggezogen als juist daar. Besteed daarom minstens 80% van de tijd dat je op sociale media zit voortaan aan daadwerkelijk contact met mensen in je omgeving. Lukt dat niet, gebruik dan liever de telefoon. Voorkom hoe dan ook dat klikken en liken in de plaats van waarachtige menselijke interactie komt. 

Ten derde: doe een onderzoek naar menselijke waarden. Volgens welke waarden leef je? En hoe worden deze op dit moment gediend? Is de waardenset van de wereldse macht de waardenset die jij ervaart in je hart? Dien je ziel eerst en dan pas de wet. Kijk wat je kunt doen om in jouw directe omgeving ware menselijkheid te bevorderen. Herstel contacten die verloren gingen. Heel oude wonden. Zeg gratis en voor niets ‘ik hou van jou’.