De ijsvogel (van 3d naar 5d)

In het midden van ons hart zit onbevreesd de ijsvogel op zijn tak. Hij ziet de angstige hazen weghollen voor de regen, hij ziet hoe de regen in kletterende stromen de aarde week maakt, hij ziet hoe takken door onweersgeweld breken en boomstammen door bliksemvuur in lichterlaaie staan, hij ziet hoe in de nacht wilde vuren als oranje boomtoppen aan de hemel dansen, hij ziet hoe de aarde kreunt als een barende vrouw.

Er zijn lichtstrepen en kometen, er is duisternis en uit de afgrond kruipen slakken zonder geweten, allerlei gedierte begint zich te roeren in moerassen, uit vieze poelen stijgt een onverdraaglijke stank op, maar de ijsvogel – uit welke wereld komt hij gevlogen, hij ziet de gitzwarte vegen rond het raamkozijn van de wereld, maar hij is geheel één in zijn bonte kleurenpracht, zijn snavel priemt naar de weidse hemel.

Er is een ijsvogel in ieder van ons, hij zal je de weg wijzen naar de levensstroom, de groene bron die bruist en langs weelderige takken gutst, die explodeert in de blauwheid van bramen en de rijpheid van frambozen, die schittert in felrode rozenblaadjes en buldert in onstuimig rollende beekjes. Er is een levensstroom in ons, die verborgen cisternen doet volstromen met dromen van een borrelend plezier en watervallen van geluk. 

Daal af in het bos van je eigen wezen en vind de ijsvogel op zijn tak. Voed je met zijn wezen, laat zijn kleurenpracht je ogen strelen, laat zijn lied je oren oprichten. Voel het ritselende leven in je diepste binnenste, voel het zachte ruisen rond de boomtakken, voel de adem van de wind, de eeuwige wind die uit de verten aanblaast, voel het verlangen in je ingewand, voel het vibrerende leven dat als een kever naar de horizon koerst.

Vind de ijsvogel op zijn tak, vind het groene woud waar herten met gouden geweien naar een ziedende hemel staren, een hemel als een toorts, een hemel als een sluis naar een nieuwe wereld. De sluis is geopend. De wereld glijdt door de smalle doorgang, wordt hevig geschud, maar een nieuwe wereld opent zich als een bloem. De mensheid wordt geboren in helend licht. Onsterfelijke klanken rollen neer als dauwdruppels.

http://art-vangogh.com
Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: