De vrijheid van de vogels

Er is een verhaal dat door de wereld gaat, het verhaal van een kooi, maar de vogels vonden het deurtje en klapwiekten weg. Ze trekken nu gezamenlijk langs de hemel, met goudomrande vleugels en zijn dronken van het zuurstokroze licht dat langs de bergen neerdruipt als een kaars. Hun snavels, gretig naar avontuur, priemen vooruit, als oranje kurken op de wijnfles van de hemel. 

Er is een verhaal, dat zachtjes aangroeit als een zee in de nacht, maar bij het krieken van de dag het strand overmeestert – zandkastelen verdwijnen in de golvende branding, schuimkragen verspreiden zich over pleinen van zand als een feestvierende menigte, meeuwen met uitgelaten kelen laten zich neer op de dansvloer, terwijl een ondeugende zon als een discobal aan de hemel hangt. 

Er is een verhaal, dat zich verspreidt als een zacht gerucht op een feest, uit een hoek klinkt gekir, ogen schieten als schichtige vissen heen en weer, schommelende glazen verbergen besmuikt lachende monden. Er is een bokaal die in het midden staat, een bokaal vol vreugde, een bokaal vol opwinding en plezier, rinkelende glazen en stemmen als water vullen de avond die zich als een slang om de huizen rolt. 

Er is een verhaal, dat de zon uit de hemel grist en als een gouden penseel de straten vol tekent, er zijn mensen afgebeeld met dierkoppen, er zijn mensen met de regenboog in hun armen en stralende ogen als spiegels, er zijn mensen met bontgekleurde vleugels en voeten als de vinnen van dolfijnen, er zijn mensen op stelten en mensen op klompen, er zijn mensen die op giraffes naar de hemelpoort rijden die is behangen met ballonnen. 

En langs de weg zitten kinderen op mijlpalen, zij schuifelen met hun voeten door de rulle aarde en zien boven zich een bonte zwerm van vogels wieken. Hun oranjerode snavels schrijven beloftes van een hoopvolle toekomst in de wolken, die openbreken en een feeërieke lichtstraal doorlaten. De aarde baart meteen bloemen, de bomen dragen trossen fruit. En de vogels zwermen uit over de rossige bergen hun vrijheid tegemoet.