Hoe dieprood de lucht was

Voordat je slapen gaat vanavond, tel de schoonheden die je gezien hebt. Heb je het meerkoetengezin in de gracht gezien, heb je gezien hoe de jonge kelen zich openden onder luid gepiep? Heb je gezien hoe de vader op zoek ging om voor zijn jongen iets eetbaars te vinden? Heb je het nest van vuilnis en takjes zien dobberen tegen de boeg van het aangemeerde schip? Heb je de eerste zwemoefeningen van de jonge meerkoetjes gezien?

Voordat je je ogen sluit, herinner je hoe dieprood de lucht was die in de avond boven de huizen hing, hoe de zon als een perzik boven de kerktoren bungelde, herinner je hoe majestueus de takken van de bomen de vriendelijk knipogende maan doorlieten. Heb je ook gezien hoe een hond met vochtige neus de verloren krant voortjoeg die als een artefact op hem te wachten lag? Heb je gezien welk geluk uit zijn blijmoedige ogen straalde, als een god?

Heb je gezien hoe het licht van de maan weerkaatste op de wijzers van de kerkklok, die bonzend maande om te gaan slapen? Zelfs de auto’s, keurig geparkeerd in wit gemarkeerde vakken, komen tot leven in het maanlicht. Achter ramen ritselen mensenhanden, gordijntjes schuiven met poëtische precisie voor de ruiten. Heb je gemerkt hoe alles een zachte symfonie wordt, zoals de eerste tonen van een muziekstuk? 

En toen je voeten over de aarde gingen, ja het was de aarde waarover je liep, heb je toen het koor van merels in de boomtop horen zingen? Ja zij waren het die daar zongen, als om jou te herinneren aan je eigen klank. En wat deed je vandaag, waarbij je wist dat het je eigen lied was dat je produceerde, niet een aangeleerde melodie? Wanneer stroomden de klanken uit je eigen binnenste, wanneer was je een brandende, energieke zon?

Wacht nog een ogenblik, je kunt nog niet slapen. De nacht is nog lang. Zeg eerst de volgende zin, met aandachtige precisie. Wat er ook nog zal gebeuren, dat ik de vogels hoorde zingen neemt niemand mij nog af. En als de dood mij nu of als ik oud ben zal bezoeken, zal ik hem zeggen dat ik de schoonheid in mijn leven gezien heb en dat zij nog mooier was dan de gouden beloftes van mijn dromen.

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: