Welkom in de nieuwe wereld

Kom thuis. Het raamkozijn staat open. Op de keukenvloer zijn voorjaarsbloemen door de tegels heen gebroken. Het gazon strekt zijn groene armen naar de ochtend uit, die als een frêle bruid naar de wereld lacht. Buiten liggen bloemperken als weelderige lijven in de lentezon, buiten zingen lijsters de wereld nieuwe moed in. Vergeet de donkere symfonie van de avond en de geharnaste wetten, vergeet de blauwe merrie van de angst.

Kom thuis. Op de groene velden waar juichende kinderen achter een bal aanjagen. Hun kreten weerkaatsen tegen lijsterbessen en moerbeibomen. Blije honden likken aan uitgestoken handen. Vogels leggen klanken in de lucht als geld op een tafel. Aan de hemel hangt een druipende zon, haar kaarsvet gutst neer in de kommen van de aarde. Kinderen klimmen uit bomen met korven vol honing. Dieren glippen uit holen met staarten vol zand.

Kom thuis. De hemel wappert als een stralend laken in de milde voorjaarswind. De heuvels golven glinsterend als de gespierde nek van een paard. Bloemen wuiven hand in hand als een klas vol kinderen, kinderen lachen blij als een tuin vol bloemen. En achter de heuvels zinkt, als een verslagen reus, de oude wereld razend en tierend door haar knieën, haar handen ballen zich tot vuisten, maar ze verkruimelen tot neerdwarrelend stof en zand.

Achter de heuvels ligt de oude wereld, als een verlaten fabrieksterrein. Tussen de bielzen van het spoor groeit onkruid, smeulende machines gapen naar spierwitte wolken. Lampjes knipperen als gokkasten in verlaten cafés, heftrucks kijken je aan door kapotte ramen. De oude wereld functioneert niet langer, haar machinerie is hortend en stotend tot stilstand gekomen. De laatste lading wordt in wagens getild, maar de chauffeur blaast op zijn rietfluit. 

Wees niet bedrukt bij het zien van de oude wereld. Zij spartelt en vergaat (als een kapseizend schip in de golven – haar mast zakt razend neer). Kom thuis in de nieuwe wereld, waarvan je de bouwstenen in je eigen handen draagt. De wereld is een spiegel, de wereld is een droom. Jouw ogen worden kanalen van licht, jouw hart een pijpleiding van liefde. Wacht niet op de nieuwe wereld, de nieuwe wereld wacht op jou. 

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: