Liefde in tijden van corona

De afstand wordt gemeten op anderhalve meter. Toetanchamon had het in zijn graf ruimer. Een anderhalve-meter-vak biedt geen ruimte meer voor zwalken. Ieder wacht in zijn afgeplakte veld op betere tijden, in anderhalve-meter-domeinen zoeven wij als medisch veilige robots door de stad, schermen en glas staan gereed om ongewenste kuchjes af te vangen. Steriele mondkappen ontnemen ons de adem. 

Gekleurde vakjes draaien moeiteloos langs elkaar, vormen steeds nieuwe patronen, grenzen zijn als schooltuintjes afgebakend. In onze Rubiks Kubus wereld zijn wij allemaal elkaars buren. Het denken is vierkant, het denken is een schaar, het denken is een vaart waar eenden met dezelfde kuif in rechte stoeten naar een saaie horizon turen. Tedere vervloeiingen van kleur zijn voortaan verboden. Liefde is strafbaar.  

Maar dan vinden wij, van wie men de handen op de rug heeft gebonden, van wie men de voeten als een Oedipus heeft doorboord, dan vinden wij de bewegingsvrijheid van onze ogen. Ik zal je niet aanraken, nee, ik zal je niet aanraken. Maar mijn ogen zullen als fakkels het duister aansteken, we zullen de afstand centimeter voor centimeter wegbranden, we zullen elke millimeter veroveren als een stad in oorlogstijd. 

Onze ogen zullen het prikkeldraad wegvreten, de brandnetels tak voor tak uitrukken, onze ogen zullen mistbanken verdrijven, zoals vrachtwagens het duister openrijten en kloekmoedige raketten de nachtelijke hemel verlichten, we zullen de nacht op de knieën dwingen, we zullen de nacht ketenen, ze zal als een geketende reus voor ons buigen, ze zal voor ons buigen en haar hoge zwart-omrande hoed voor ons afnemen.

We zullen de hoed van de nacht meenemen een donker weiland in, we zullen haar met zoden bedekken, we zullen op de zoden dansen, terwijl we met gelukzalige blikken naar de hemel staren, we zullen de hemel doen branden, de hemel zal vuurpijlen afschieten, ieder vak zal vlam vatten. De lichtjes zullen dansen en zich verenigen, ze zullen elkaar de hand reiken, ze zullen als zwermen vuurvliegjes één teder gewemel van leven zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s