Bloemen voor de vrijheid

De trappen van het stadhuis liggen vandaag vol met bloemen. Ze verkondigen een boodschap voor de bestuurders van onze stad: ‘Laten we zuinig zijn op onze democratie en vrijheid’. In tijden van crisis heeft de vrijheid het zwaar te verduren. De overheid eigent zich extra bevoegdheden toe om de crisis onder controle te krijgen. Vrijheden van burgers worden drastisch ingeperkt en kritiek op de overheid wordt maar mondjesmaat geduld.

Deze verschijnselen zien we momenteel op grote schaal om ons heen: mensen zijn niet vrij om te gaan en staan waar ze willen, ‘verkeerd’ gedrag leidt tot boetes en tegendemonstraties worden simpelweg verboden. Er wordt heel sterk gedacht vanuit één bepaalde waarheid (‘anderhalve meter’) en ook de oplossing neemt dogmatische vormen aan: het vaccin. Vrijdag liep de Nederlandse Horeca Koepel weg van de onderhandelingstafel met het kabinet, omdat er met de regering ‘niet te praten viel’.

Terwijl het virus elke dag terrein prijs geeft en de intensive cares er verlaten bij liggen, maakt de regering onverminderd werk van een spoedwet, die de overheid vergaande bevoegdheden geeft om maatregelen te nemen zelfs zonder tussenkomst van de Tweede Kamer. Je ontkomt niet aan de indruk dat er bepaalde belangen zijn of bepaalde programma’s die hoognodig geïmplementeerd moeten worden. Maar open communicatie hierover is ver te zoeken.

Dit is koren op de molen van allerhande theorieën dat de waarheid van wat hier gaande is voor ons, gewone burgers, verborgen wordt gehouden, dat het virus gebruikt wordt om een agenda door de voeren van een wereldwijde elite (die veel meer macht heeft dan onze nationale regeringen). We zijn op weg naar een nieuwe wereld, zoveel is wel duidelijk, want oude systemen verdwijnen als uitgerangeerde trams in remises.

Maar laat je niets wijsmaken: we zijn geen poppen of marionetten, we zijn geen willoze pionnen op een groot bord. Wees je bewust dat de wereld verandert, ze verandert waar je bij staat! Maar blijf niet staan kijken. Wees deel van de verandering, verander haar in een richting die je wilt, verander haar in de richting van de vrijheid, verander haar in een richting waar voor je voeten een bloemenzee ligt. En weet één ding zeker: de toekomst ligt in onze handen.