Op zoek naar het gouden Gezicht

Wat we zien zijn de zwarte randen, de vegen, de kleinere en grotere butsen aan de oppervlakte. Wat we missen is het pure goud. Ons gezicht is van goud. Om dit te ervaren, geef ik je de volgende meditatie-oefening (het is de eerste keer dat ik op deze blog een dergelijke meditatie deel, maar misschien niet de laatste). 

Visualiseer een plaats, waar zeer veel mensen bijeenkomen, zoals een druk plein of een stationshal. Het is nog beter deze plaats daadwerkelijk te bezoeken (al is dat misschien lastig, in coronatijd). Ga dan zitten op een bankje, als toeschouwer, en kijk eenvoudig naar de gezichten van de mensen die voorbijkomen. Kijk goed naar hun gezichten, wat zie je? Doe dit zonder te oordelen, wees puur aanwezig in je waarneming.

Wees alert op de gedachten die bij je opkomen, we zijn vaak bezig ons zelfbeeld te redden ten koste van anderen. Door kritisch te zijn op anderen, kunnen we ons beter voelen over onszelf. Sta jezelf niet toe door deze gedachten meegesleept te worden. Wees eenvoudig de waarnemer van deze mensen, en kijk heel zorgvuldig naar wat je ziet. Welke toestand of emotie is van hun gezichten af te lezen? Zie je opwinding, moeheid, boosheid, verdriet?

Oefen jezelf in het waarnemen van toestanden, in het herkennen en lezen van emoties. Hoe ziet gejaagdheid eruit? Hoe twijfel of verwarring? Hoe onzekerheid of paniek? Probeer oog te krijgen voor de verkreukeldheid van iedere mens. We zijn als een kartonnen doosje, dat steeds door windvlagen wordt opgetild, door regen wordt neergedrukt, maar toch telkens opnieuw een nieuwe straat in dartelt. Kun je de kreukels zien op ieders gezicht?

Ga nu een niveau dieper. Want achter dat verkreukelde gezicht, onder dat voorhoofd waarop moeheid te lezen staat, onder die wenkbrauwen die door verdriet worden neergedrukt, schittert goud. Kijk goed naar de meest afgeleefde mens, zie de smeekbede in zijn doorgroefde wangen, zie het verlangen in zijn omrande ogen. Maar kijk dieper. Vind dat deel dat nooit geschonden werd, dat nooit pijn leed, dat nooit enige buts of deuk te verduren kreeg. Omdat het altijd en alleen Essentie is. Puur goud.

Gefeliciteerd! Je hebt de gouden Boeddha (of Christus) in je medemens gevonden. En mocht dit moeilijk zijn, begin dan eens bij jezelf. Ga voor de spiegel staan. Veel geluk met het vinden van je gouden Gezicht!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s