IK ben het (het is hier, het is daar)

Het is hier, het is daar. Het is volledig waarneembaar. Het is in de roze poten van de duif in het ochtendgloren. De duif staart je aan en koert: IK ben het. Het is in de roze vegen aan de ochtendhemel, het is het dunne straaltje licht op het rozenblad, dat verscholen tegen het schuurtje groeit, dat stamelt: IK ben het. Het is het schildpadje dat steeds opnieuw opklimt tegen de stoeprand en steeds opnieuw achterover tuimelt, dat fluistert: IK ben het. 

IK ben het, zegt de salamander in het gras. WIJ zijn het, zingen de mussen op de daken, het gevleugelde werkvolk van de hemel. IK ben het, zegt de pauw en hij spreidt zijn kleurenpracht als een eersteklas fotomodel. WIJ zijn het, brullen de tijgers en de leeuwen en de panters met hun bontgekleurde vel. WIJ zijn het, krijsen de apen, terwijl ze zich slingeren van boomtak naar boomtak. WIJ zijn het, zingen de spreeuwen op de trambaan. 

IK ben het, tjielpt het meesje op het bospad. WIJ zijn het, bekennen de beekjes, stil ruisend langs boomtakken en rododendronstruiken. WIJ zijn het, zingen de boomtoppen, hun kruinen als handen in elkaar gevouwen. Duizenden jaren al zijn zij de wachters van het woud, duizenden jaren al vallen streepjes hemelsblauw op de aarde, als lange vruchtbare vingers. Duizenden jaren al staren mensen naar een uitzinnig stromende hemel.

Het is hier, het is daar. In elk gebaar giet de hemel zich leeg in uitzinnig gutsende stromen. Overal springen vonken van licht, overal welt leven uit onderaardse gangen, er is muziek, er is dans, er is zee, er is gekir van meeuwen boven blank-witte duinen, er is wuiven van helmgras, er is de roep van de kievit en de wilde gans, er is stuifzand en wind tegen duinpannen, er is houtrot in hekwerk, er is regen en dauwdruppels op bloemknoppen. 

IK ben het, spreekt uit iedere zandkorrel. IK ben het, spreekt uit iedere bliksemstraal die je hart doorboort en je geest in vuur en vlam zet. IK ben het, zeggen de wolken die je hersenen week maken en doen verlangen naar een dieper avontuur. IK ben het, zegt de windvlaag die je gezicht geselt, de koude die je vingers afrost en de hitte die een nieuwe passie in je aanboort. IK ben het, zegt je eigen bloed, je eigen adem, je eigen hartslag. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s