De hemel een blauwe pannenkoek

Als je ‘verlicht’ bent, zo wordt gezegd, dan is het net of de hemel een blauwe pannenkoek wordt en boven op je hoofd valt. De hemel is geen afgescheiden ruimte meer, maar zet zich voort in jou. Je bent één wezen met haar, één stralende open ruimte.  Als je ‘verlicht’ bent, zo wordt ook wel gezegd, dan is de Stille Oceaan zo groot als je handpalm: je kunt haar zo oppakken en leegdrinken. Alles wat buiten is, is binnen in je.

We zijn ten diepste één met alles, het hele universum is deel van onszelf. De vertrouwde grens tussen binnen en buiten is uiteindelijk een illusie. Alles wat is, bestaat in ons bewustzijn. Er is uiteindelijk maar één stralend Bewustzijn, dat eeuwig dansen wil met Zichzelf. Dit bewustzijn is voor ons bereikbaar, het is ons ware zelf. We hoeven alleen maar toe te staan dat de ruimte van de geest zich in ons opent.

Pas op want daar gebeurt het: de dakpannen van het denken waaien weg en de hemel valt op me als een blauwe pannenkoek. Waar eens mijn hoofd zat, zit nu een blauwe pannenkoek. Ik eet wolken voor brood, regenstormen woeden tussen mijn kiezen, mistbanken en lagedrukgebieden likken aan mijn tong. Ik hef mijn handpalm. Met één grote, inhalige slok verdwijnt de Stille Oceaan in mijn slokdarm.

Als mijn hand zich weer opent, ligt daar de zon als een rode kers. De zon ligt als een fonkelrode vrucht in mijn hand, haar bloedrode sappen doordrenken de aarde, waaruit vele zonnebloemen ontkiemen, vele klaprozen, vele woedende perzikbomen. De maan komt miauwend naar me toe als een kat. De maan rolt zich in mijn schoot als een snorrende poes. Daarna drijft ze weg in de lelieblanke gebieden van de slaap.

Waar mijn hoofd zat, is nu een blauwe pannenkoek. In mijn binnenste zwemmen duizend verlichte vissen. Ze vormen magische patronen. Door mijn ogen staren duizend verlichte vissen de wereld in. De wereld is een verlichte vissenkom. De wereld beweegt als een blauwgroene hagedis. De hagedis kruipt over de boomtak van de kosmos. Onze levens zijn schubben van hetzelfde majestueuze lichaam, dat zich stil klaarmaakt voor de sprong.