Het paleis van de Aarde

Dit coronatijdperk (hoe moet ik het anders noemen?) is een tijdperk van diepe transformatie. Alle wetten die ons leven regeerden worden opgeheven. Ze zijn niet langer dienstbaar, als ze dat überhaupt al waren. Het wordt tijd dat er een nieuwe wet wordt geboren, een wet die ons bestaan radicaal omvormt. De voornaamste van deze wetten is dat we gehoorzaam leren zijn aan de aarde, die ons heeft voortgebracht. 

Wat er gebeurt wanneer we de aarde niet gehoorzamen, kunnen we momenteel op grote schaal zien. Het evenwicht dat de aarde in stand houdt, is verstoord geraakt. Onze eigen moeder staat op het punt in tranen uit te barsten, omdat we haar mishandelen en verwaarlozen. De nieuwe wet wil dat we haar koesteren. Dat we niet verblind onze ‘zonnen’ najagen. Wat er dan gebeurt, laat ons de oude mythe van Phaëthon zien.

Phaëthon is een kind van de zon, zoals wij allemaal zijn. De zon is onze vader, zoals de aarde onze moeder is. Phaëthon raakt gebiologeerd door de relatie met zijn vader, een drang die we allemaal sterk in ons voelen. We herkennen deze drang als: een grote toewijding aan ons werk, hoge doelen die nagejaagd moeten worden. Op het niveau van de mensheid zien we haar terug in de vele schitterende prestaties op het gebied van techniek en wetenschap. 

Phaëthon is van harte welkom in het paleis van de Zon. Maar zijn dromen reiken hoger: hij moet per se met de zonnewagen langs de hemel scheren, hij wil zelf een zonnegod zijn! Maar daarin vergaloppeert hij zich. Hij raakt volledig de controle kwijt over zijn vierspan, waardoor de vuurbol veel te dicht langs de aarde glijdt. De aarde vat vlam! Eeuwenoude bossen veranderen in verzengende woestijnen. En Phaëthon zelf, hij komt droevig om.

Dit is wat gebeurt als de mens in zijn wensdromen het contact met moeder aarde verliest. Dit is wat gebeurt als we te lang in de zon staren. Om het tij te keren is een spirituele revolutie nodig. Nu we overal waar we kijken koala’s met verschroeide staarten zien, is het tijd de blik omlaag te richten. De aarde zelf heeft ons nodig. We wonen al in het paleis van de zon. Laten we nu ook wonen in het paleis van de aarde. Nu het nog kan.